برای یک تجویز سمعک موفق لازم است که یک ارزیابی شنوایی کامل داشته باشیم، به این منظور در کلینیک شنوایی و تعادل اسپین خرم آباد طبق مراحل زیر یک ارزیابی شنوایی کامل انجام می گیرد.

تاریخچه گیری:

ابتدا شنوایی‌شناس در مورد شنوایی شما سوالاتی می‌پرسد:

  • چه مدت است که شما کم شنوایی دارید؟
  • آیا شما در معرض صدای بلند قرار گرفته اید؟
  • آیا فردی از خانواده شما مبتلا به کم شنوایی است؟
  • آیا احساس می کنید با یک گوش‌تان بهتر می‌شنوید؟
  • آیا شما سابقه استفاده از سمعک دارید؟
  • و سوالاتی دیگر

اتوسکوپی:

برای ارزیابی مجرا و پرده گوش از دستگاهی به نام اتوسکوپ استفاده می شود، با این دستگاه از وجود جرم یا عفونت در کانال گوش می توان مطلع شد، همچنین با اتوسکوپ می توان اطلاعاتی در مورد سلامت پرده گوش به دست آورد.

ارزیابی شنوایی در مرکز شنوایی سنجی اسپین خرم آباد

ادیومتری تن خالص:

در شنوایی‌سنجی تن خالص، میزان شنوایی شما در فرکانس های مختلف با استفاده از صداهای تن خالص ارزیابی می شود.

با این تست میزان شنوایی شما مشخص می شود، که آیا شنوایی شما در محدوده نرمال هست یا خیر، با این تست می توان درجه کم شنوایی شما را مشخص و آیا اینکه به سمعک نیاز دارید یا خیر اطلاغاتی به دست می آید. همچنین این تست در بین مردم به نوارگوش نیز معروف است. در شنوایی سنجی اسپین خرم آباد این تست با نهایت دقت انجام می شود.

آزمون راه استخوانی:

یکی از راهای ارزیابی شنوایی شما آزمون راه استخوانی است. در برخی موارد، آزمون راه استخوانی بوسیله قرار دادن  مرتعش‌کننده استخوانی کوچک پشت گوش شما، برای اندازه‌گیری توانایی شنوایی شما در شنیدن تن‌های خالص انجام می‌شود.

اگر مشکلی در گوش میانی شما وجود داشته باشد، در این آزمون مشخص می‌شود.

آزمون گفتاری:

آزمون گفتاری نوعی از ارزیابی شنوایی می باشد، بدین صورت که شنوایی شناس تعدادی از کلمات را در سطوح مخالف از بیمار می پرسد و باید بیمار آنها را تکرار کند.

آزمون گفتاری بررسی می‌کند، آیا برای ارسال سیگنال از گوش به مغز مشکلی در عصب شنوایی وجود دارد، یا این‌که در مغز مشکلی در درک گفتار و سایر اصوات وجود دارد.

در حقیقت در تست گفتاری بیشتر به برسی درک مغز برای گفتار می پردازیم هرچه میزان درک گفتار پایین تر باشد یعنی پردازش مغز برای گفتار پایین است و این مورد رضایت مندی از سمعک را پایین تر می آورد.

آزمون گفتار در نویز:

این آزمون توانایی درک گفتار شما را در محیط‌های نویزی ارزیابی می‌کند و همچنین توانایی سیستم شنوایی شما در این آزمون مقایسه می‌شود با افرادی که در محیط‌های نویزی مشکلی ندارند.

کارشناسان ما از نتیجه این آزمون ارزیابی شنوایی استفاده می‌کنند برای این‌که تشخیص بدهند، آیا سمعک در محیط‌های نویزی برای شما کارایی دارد و این‌که چه نوع سمعکی باید برای شما تجویز شود.

تست شنوایی سنجی در مرکز شنوایی سنجی اسپین خرم آباد

تمپانومتری و رفلکس اکوستیک:

این آزمون وضعیت گوش میانی را ارزیابی می‌کند.

گوش میانی از پرده صماخ و استخوانچه‌های کوچکی (چکشی، سندانی و رکابی) تشکیل شده است، این استخوانچه‌ها پرده صماخ را به گوش داخلی متصل می‌کنند.

در این آزمون مشخص می‌شود که پرده صماخ و گوش میانی شما سالم است یا این‌که آسیب دیده است.

بیشترین کاربرد این تست برای وجود عفونت در گوش میانی و کلا ضایغات گوش میانی و همچنین وجود پارگی در پرده گوش می باشد.

آزمون نویز یکسان‌ساز آستانه‌ها (TEN):

این آزمون نشان می‌دهد در حلزون گوش داخلی شما نواحی فرکانسی وجود دارد که پاسخی به محرک صوتی ندارند، به عبارت دیگر آیا مناطق مرده (Dead Regions) در حلزون شما وجود دارد.

کارشناسان ما از نیتجه این آزمون ارزیابی شنوایی در تنظیم سمعک استفاده می‌کنند و همچنین نتیجه این آزمون نشان می‌دهد که سمعک چه میزان می‌تواند برای شما کارایی داشته باشد.

ادیوگرام:

نتیجه ارزیابی شنوایی‌ سنجی تن خالص در برگه ای به‌نام ادیوگرام (Audiogram) ثبت می‌شود(رایج در بین مردم به نوارگوش).

نتیجه ثبت‌شده در این برگه میزان و نوع کم شنوایی شما را نشان می‌دهد.

در ادیوگرام آهسته‌ترین صداهایی ترسیم می‌شوند، که شما در فرکانس‌های مختلف می‌توانید بشنوید.

محور عمودی ادیوگرام شدت صدا و محور افقی فرکانس صدا را نشان می‌دهد.

نوارگوش

آستانه‌های شنوایی شما در برگه ادیوگرام بر حسب واحد دسی‌بل (dB HL) روی نمودار نشان داده می‌شوند.

برای هر صدایی (تُن خالصی) که شما در هنگام آزمون می‌شنوید، در سطح شدتی (بر حسب دسی‌بل) که شما صدا راشنیده‌اید، یک علامت روی ادیوگرام ترسیم می‌شود.

برای هر گوش این علامت‌ها به‌طور جداگانه و به‌صورت متفاوتی ترسیم می‌شود.

میزان کم شنوایی بر حسب دسی‌بل نشان داده می‌شود و بدین صورت تقسیم‌بندی می‌شود:

  • شنوایی طبیعی ( 0 تا 25 دسی‌بل)
  • کم شنوایی ملایم (26 تا 40 دسی‌بل)
  • کم شنوایی متوسط (41 تا 55 دسی‌بل)
  • کم شنوایی متوسط تا شدید (56 تا 70 دسی‌بل)
  • کم شنوایی شدید (71 تا 90 دسی‌بل)
  • کم شنوایی عمیق (بیشتر از 91 دسی‌بل)
محدوده شنوایی مناسب

بیشتر مردم میزان کم شنوایی را بر حسب درصد بیان می‌کنند، اما استفاده از درصد برای نشان دادن ارزیابی شنوایی و میزان کم شنوایی مناسب نیست.

برای این‌که در بیشتر اوقات مشاهده می‌شود که میزان کم شنوایی در برخی فرکانس‌ها بیشتر از سایر فرکانس‌ها است، بدین معنی که میزان کم شنوایی بر حسب درصد در هر فرکانسی متفاوت خواهد بود.

بنابراین، درصورتی‌که کم شنوایی را با درصد بیان کنیم، میزان کم شنوایی در فرکانس‌های مختلف  به‌درستی مشخص نمی‌شود.

بااین‌حال، در برخی موارد کم شنوایی را برای مسائل قضایی می‌توان به درصد بیان کرد.

در این موارد میزان کم شنوایی با فرمول خاصی برای پزشکی قانونی و سایر موارد قانونی به درصد کم شنوایی تبدیل می‌شود.

تست ABR:

آزمون abr یک آزمون غیر رفتاری از ارزیابی شنوایی است به این معنا که عملکرد فرد آزمون شونده در این آزمون اهمیتی ندارد و در اکثر موارد مخصوصاً اگر فرد آزمون شونده کودک باشد در هنگام انجام این آزمون توصیه می‌شود که بخوابد. این آزمون با نصب الکترودهایی بر روی گوش و پیشانی آغاز می‌شود و سیگنال‌هایی از طریق این الکترود ها فرستاده می شود و نتایج این سیگنال ها به صورت نمودار ها و امواجی بر روی صفحه نمایشگر حاصل می‌شود.

تفسیر نمودار ها و موج های حاصل از سیگنال‌های این آزمون می تواند فرد شنوایی شناس را در تشخیص نوع و میزان کم شنوایی فرد آزمون شونده یاری دهد.

در ABR یا ادیومتری ساقه مغز فعالیت عصب شنوایی و قسمت‌هایی از ساقه مغز توسط الکترودهای نصب شده بر روی ماستوئید یا برآمدگی پشت گوش هر دو طرف و الکترودی که روی قسمت پیشانی قرار می‌گیرد و با تحریک که توسط گوشی‌های هدفون یا insert ایجاد می‌شود بررسی می‌گردد.

بیشارین کاربرد این تست در ارزیابی شنوایی افراد سخت آزمون یعنی افراد متمارض( جهت کمیسیون های شنوایی و معافیت سربازی)، نوزادان و کودکان و افراد با مشکل ذهنی یا کلا هر فردی که در سایر تست ها همکاری نداشته باشد، می باشد.